Zo maken we van 6 plastic flessen een sportshirt

van plastic fles tot sport shirt

Wist je dat er een heel eenvoudige manier is waarop jij het milieu kunt sparen? Naast minder vlees eten, minder autorijden en minder lang douchen? Door duurzame kleding te dragen! Het plastic probleem is al jaren geleden uit de hand gelopen en wordt steeds maar groter. Bij Pure Sportswear maken we onze duurzame sportkleding daarom op een wel heel unieke manier: van gerecyclede PET-flessen! Hoe veranderen 6 plastic flessen in een sportshirt? Nou, zo dus!

Eerst recyclen

Het proces begint bij jou: als jij plastic flessen recyclet. Diverse flessen die jij misschien wel dagelijks gebruikt zijn geschikt om te verwerken tot kleding. Dit is mogelijk doordat de flessen van dezelfde samenstelling zijn gemaakt als de polyestervezels in sportkleding: polyethyleentereftalaat of RPET.

De flessen worden uiteraard eerst schoongemaakt en worden vervolgens vermalen tot stukjes. Deze stukjes noemen we flakes. De flakes worden op kleur gesorteerd en worden daarna nog een keer gereinigd. Vervolgens worden ze omgesmolten tot korrels. Met die korrels als basis kunnen allerlei nieuwe producten worden gemaakt! 

polyster korrels tijdens recycle proces

Sportshirt weven

Om kleding te maken van de korrels die uit de plastic flessen zijn verkregen, worden de korrels tot draden gesponnen. Met die draden kan de stof voor onze T-shirts worden geweven.

Natuurlijk moet de geweven stof wel in een leuk kleurtje worden geverfd! Dit doen we met gecertificeerde verf en inkt die vrij zijn van giftige, kankerverwekkende en hormoonontregelende stoffen.  

Voorzien van een label

Als laatste moet de kleding worden voorzien van een label. De Nederlandse fabrikant die onze labels levert gebruikt daarvoor alleen duurzame materialen en geen giftige ingrediënten. Daarnaast produceert hij extreem energiezuinig en wordt zijn afval weer hergebruikt.

Duurzame én eerlijke kleding

Van 6 plastic flessen, gesponnen tot garen, tot ons duurzame sportshirt! Zoals je ziet heeft onze producent onze missie helemaal begrepen: de sportshirts zijn gemaakt van 100% gerecyclede materialen, wat enorm veel grondstoffen en energie bespaart.

Bovendien staan zowel bij ons als bij onze producent moraliteit en transparantie hoog in het vaandel. Daarom vindt het volledige productieproces plaats onder veilige en goede werkomstandigheden en ontvangen de werknemers een passend loon voor hun arbeid. Zo hoort het!

>> Lees verder: wat is nu precies eerlijke kleding?

Sportshirts met een goed verhaal

Natuurlijk draag jij alleen sportkleding van hoge kwaliteit om topprestaties te kunnen leveren. Het mooie van Pure Sportswear is dat jij niet alleen topprestaties levert voor jezelf, maar ook voor de rest van de wereld. Met deze sportkleding draag je een boodschap uit! Je staat voor volledig duurzame sportkleding die op een eerlijke en veilige manier wordt geproduceerd. Zonder daarbij in te leveren op kwaliteit. Dat is pas duurzame sportkleding!

Ben je benieuwd naar hoe jij presteert in zo’n (h)eerlijk high-end sportshirt? Voor vrouwen hebben we deze in het roze en zwart. Sportshirts voor mannen in donkergroen of zwart. Eentje kopen? Je betaalt bij ons geen verzendkosten!

Meer van dit soort artikelen?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor de (maandelijkse) Pure Sportswear nieuwsbrief. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!

plastic probleem icon popup

Je leest over het plastic probleem

Meer van dit soort artikelen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!