Slow fashion

slow fashion

Als je in de gemiddelde winkelstraat loopt is bijna elke winkel een voorbeeld van fast fashion. Lage prijzen en collecties die elkaar snel opvolgen. 

Dit vereist een productieproces met weinig aandacht voor de arbeidsomstandigheden en gevolgen voor het milieu. Slow fashion staat daar recht tegenover. De naam geeft het al een beetje weg, maar in dit artikel zetten we alles over deze term op een rijtje.

Wat is slow fashion?

Letterlijk vertaald geeft slow fashion “langzame mode”. Door te achterhalen waar deze term vandaan komt wordt ook duidelijk waarom het zo’n toepasselijke naam is!

Herkomst slow fashion

De term slow fashion verscheen voor het eerst in 2007, in een artikel in tijdschrift ‘The Ecologist’. Hier wordt geschreven dat het concept veel geleend heeft van de ‘Slow Food Movement’, opgericht in 1986: hierbij worden genot en eten gelinkt met bewustzijn en verantwoordelijkheid. Dit heeft een aantal andere ‘slow movements’ geïnspireerd om te ontstaan.

Daarom "slow"

De Slow Food Movement had drie hoofdprincipes die op alle slow movements, en dus ook op slow fashion, toepasbaar zijn: good, clean en fair. ‘Good’ slaat hierbij op de kwaliteit van het product, ‘clean’ op een productieproces dat de omgeving niet schaadt en ‘fair’ op eerlijke omstandigheden en lonen voor de arbeiders.

 

slow fashion movement

Hetgeen dat slow fashion kenmerkt is kleding van hoge kwaliteit die lang mee gaat, waardoor er minder vaak kleding hoeft te worden aangeschaft. Deze kleding laat zich niet leiden door trends, maar door de condities waaronder het gemaakt is. 

Daarnaast is slow fashion transparant: het moet duidelijk zijn waar het precies vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Slow fashion is eigenlijk een alles omvattend begrip voor eerlijke en verantwoorde kleding; een tegenbeweging op de fast fashion industrie van tegenwoordig.

Grote namen in de slow fashion movement

boek van kate fletcher

Kate Fletcher was de eerste die de term gebruikte in 2007. Haar boek Sustainable Fashion and Textiles: Design Journeys uit 2008 werd goed verkocht, en ze heeft meerdere andere interessante boeken over de kledingindustrie op haar naam staan (http://katefletcher.com/profile/). 

Iemand anders die hard werkt om slow fashion bekend te maken bij het grote publiek is Elizabeth Cline. Bekijk vooral haar website (https://www.elizabethlcline.com/) om nog veel meer te lezen over duurzame kleding.

Slow fashion kenmerken

Hoe herken je slow fashion?

Maar hoe weet je dan of iets onder slow fashion valt en een duurzame, verantwoorde aankoop is? Volgens de hiervoor genoemde Elizabeth Cline zijn er vijf eenvoudige manieren om dit vast te stellen:

  1. Bestudeer het label: kleding die van synthetische stoffen is gemaakt, is goedkoper dan kleding van natuurlijke materialen
  2. Kijk naar de stiksels: check vooral of ze er goed uitzien op plekken waar veel druk op komt te staan, zoals bij het kruis, de dijen en de oksels
  3. Zoek naar tekenen van besparing: bij een duurzaam kledingstuk is aandacht geschonken aan elk detail en is er niks afgeraffeld
  4. Check op goedkoop gemaakte knopen of ritsen: goedkope kledingmerken maken een kledingstuk vaak af met slechte afsluiters; deze zullen er na een paar keer dragen afvallen zodat het kledingstuk ondraagbaar wordt
  5. Zie kwaliteit als een reis: het kost tijd om erachter te komen wat goede kleding is; zie dit niet als een doel, maar als een proces

Naast het checken op materiaal van kleding kun je in een labeltje nog iets anders vinden, namelijk bepaalde keurmerken. De logo’s van bijvoorbeeld Fairtrade Max Havelaar, Made-By, Global Organic Textile Standard en Fair Wear Foundation zijn een garantie dat je slow fashion in je handen hebt.

 

Dit artikel is nog in aanbouw. Als eerste ontvangen? Laat hieronder je email achter!

Meehelpen aan een betere wereld?

Help mee door op de hoogte te blijven van nieuws over duurzaamheid en sport. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!