Slow fashion

slow fashion

Als je in de gemiddelde winkelstraat loopt is bijna elke winkel een voorbeeld van fast fashion. Lage prijzen en collecties die elkaar snel opvolgen. 

Dit vereist een productieproces met weinig aandacht voor de arbeidsomstandigheden en gevolgen voor het milieu. Slow fashion staat daar recht tegenover. De naam geeft het al een beetje weg, maar in dit artikel zetten we alles over deze term op een rijtje.

Wat is slow fashion?

Letterlijk vertaald geeft slow fashion “langzame mode”. Door te achterhalen waar deze term vandaan komt wordt ook duidelijk waarom het zo’n toepasselijke naam is!

Herkomst slow fashion

De term slow fashion verscheen voor het eerst in 2007, in een artikel in tijdschrift ‘The Ecologist’. Hier wordt geschreven dat het concept veel geleend heeft van de ‘Slow Food Movement’, opgericht in 1986: hierbij worden genot en eten gelinkt met bewustzijn en verantwoordelijkheid. Dit heeft een aantal andere ‘slow movements’ geïnspireerd om te ontstaan.

Daarom "slow"

De Slow Food Movement had drie hoofdprincipes die op alle slow movements, en dus ook op slow fashion, toepasbaar zijn: good, clean en fair. 

‘Good’ slaat hierbij op de kwaliteit van het product, ‘clean’ op een productieproces dat de omgeving niet schaadt en ‘fair’ op eerlijke omstandigheden en lonen voor de arbeiders.

 

slow fashion movement

Hetgeen dat slow fashion kenmerkt is kleding van hoge kwaliteit die lang mee gaat, waardoor er minder vaak kleding hoeft te worden aangeschaft. Deze kleding laat zich niet leiden door trends, maar door de condities waaronder het gemaakt is. 

Daarnaast is slow fashion transparant: het moet duidelijk zijn waar het precies vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Slow fashion is eigenlijk een alles omvattend begrip voor eerlijke en verantwoorde kleding; een tegenbeweging op de fast fashion industrie van tegenwoordig.

>> Lees verder over eerlijke kleding: wat is het?

Grote namen in de slow fashion movement

boek van kate fletcher

Kate Fletcher was de eerste die de term gebruikte in 2007. Haar boek Sustainable Fashion and Textiles: Design Journeys uit 2008 werd goed verkocht, en ze heeft meerdere andere interessante boeken over de kledingindustrie op haar naam staan (http://katefletcher.com/profile/). 

Iemand anders die hard werkt om slow fashion bekend te maken bij het grote publiek is Elizabeth Cline. Bekijk vooral haar website (https://www.elizabethlcline.com/) om nog veel meer te lezen over duurzame kleding.

Slow fashion kenmerken

Hoe herken je slow fashion?

Maar hoe weet je dan of iets onder slow fashion valt en een duurzame, verantwoorde aankoop is? Volgens de hiervoor genoemde Elizabeth Cline zijn er vijf eenvoudige manieren om dit vast te stellen:

  1. Bestudeer het label: kleding die van synthetische stoffen is gemaakt, is goedkoper dan kleding van natuurlijke materialen
  2. Kijk naar de stiksels: check vooral of ze er goed uitzien op plekken waar veel druk op komt te staan, zoals bij het kruis, de dijen en de oksels
  3. Zoek naar tekenen van besparing: bij een duurzaam kledingstuk is aandacht geschonken aan elk detail en is er niks afgeraffeld
  4. Check op goedkoop gemaakte knopen of ritsen: goedkope kledingmerken maken een kledingstuk vaak af met slechte afsluiters; deze zullen er na een paar keer dragen afvallen zodat het kledingstuk ondraagbaar wordt
  5. Zie kwaliteit als een reis: het kost tijd om erachter te komen wat goede kleding is; zie dit niet als een doel, maar als een proces

Naast het checken op materiaal van kleding kun je in een labeltje nog iets anders vinden, namelijk bepaalde kleding keurmerken. De logo’s van bijvoorbeeld Fairtrade Max Havelaar, Made-By, Global Organic Textile Standard en Fair Wear Foundation zijn een garantie dat je slow fashion in je handen hebt.

slow fashion keurmerken

Van Fast Fashion naar Slow Fashion

Het is fijn dat men zich steeds meer bewust wordt van de schaduwkant van fast fashion. Helaas overheerst de snelle mode nog steeds het straatbeeld en wordt het hoog tijd dat we overstappen naar duurzame mode om de aarde te sparen.

Slow fashion brands

Gelukkig zijn er ook een boel merken die slow fashion beloven. Als je een kledingstuk van hen koopt, kun je ervan uitgaan dat dit eerlijk gemaakt is en van goede kwaliteit is. Een aantal voorbeelden zijn bijvoorbeeld Reformation, Patagonia en natuurlijk Pure Sportswear. Met een paar minuutjes Googelen kan je zo de slow fashion brands vinden die in jouw straatje liggen!

Wat kun jij doen?

We snappen dat het misschien een grote stap is om meteen vijf keer zoveel geld uit te geven aan kleding dan je gewend bent. 

Maar het eerste dat je kan doen is in elk geval geen kleding meer kopen bij de fast fashion brands; zo houden we dit tenslotte met z’n allen in stand. Kleding die duurder en kwalitatief beter is gaat ook langer mee, dus het is goed om te onthouden dat je beter één duur kledingstuk kunt kopen dan vijf goedkope. 

Kwalitatief goede kleding hoeft daarnaast trouwens helemaal niet duur te zijn; er liggen vaak prachtige items bij een tweedehands- of vintagewinkel voor een prikkie, die zo nog een ronde meekunnen. Want dat is uiteindelijk waar slow fashion om draait; goede, tijdloze kleding, waar niemand schade van ondervindt.

Meer van dit soort artikelen?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor de (maandelijkse) Pure Sportswear nieuwsbrief. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!

eerlijke kleding pic popup

Je leest over eerlijke kleding

Wat goed! Verandering is hard nodig. Wil je onze gratis 4-delige informatie serie ontvangen over eerlijke mode en duurzame kleding?