Prijsopbouw van een shirt: wie verdient wat?

geld in de kledingindustrie

Je bent een dagje aan het shoppen. Winkel in, winkel uit. Kledingrek na kledingrek. En dan vind je hem: het perfecte shirt! Je checkt het prijskaartje: 29 euro. “Goede prijs”, denk je. Je koopt immers vaker van dit merk, dus je weet dat de kwaliteit goed is!

Wie verdient er aan kleding

Heb je je ooit afgevraagd wat de marge zou zijn op dat shirt van 29 euro? En naar wie gaat die winstmarge. Oftewel: wie verdient er aan kleding? De organisatie Fair Wear Foundation heeft daar onderzoek naar gedaan en gepubliceerd in deze overzichtelijke infograpic:

Marge op kleding

Wat eigenlijk gelijk opvalt is dat er veel verschillende partijen nodig zijn om dat shirt in jouw kledingkast te krijgen. We hebben iemand nodig die het in elkaar zet, een handelaar en een transporteur. Allemaal nog vóórdat degene achter de kassa het shirt met jou kan afrekenen.

Oneerlijk verdeeld

Wat daarna natuurlijk opvalt is de oneerlijke verdeling. Het overgrote gedeelte gaat naar de winkel en het merk. Vreemd eigenlijk toch, dat die helemaal niks met productie te maken hebben, maar wel zo’n groot deel van de prijs opstrijken? Dit gaat allemaal ten koste van degene die onderaan de streep het minst overhoud: de kledingarbeider.

Fast fashion en lage lonen landen

Deze verdeling is kenmerk van kledingproductie in de fast fashion industrie. Deze industrie is er op ingericht om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk en vooral zo goedkoop mogelijk kleding te verkopen in rijke Westerse landen. Helaas betekent dat misbruik van mensen voor hun arbeid voor veel te lage lonen én onder gevaarlijke omstandigheden.

Het kan ook anders!

Gelukkig is de opmars naar slow fashion in volle gang! De prijs van een shirt ligt soms ietsje hoger, maar de achterliggende verdeling is dan eerlijk gedaan. Je kunt hier over lezen in ons artikel over eerlijke kleding.

Meer van dit soort artikelen?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor de (maandelijkse) Pure Sportswear nieuwsbrief. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!