✓ Volledig duurzame en eerlijke sportkleding

✓ Altijd gratis verzending

Gemiddelde beoordeling: ★★★★★

Plastic recyclen

plastic recyclen

De gemiddelde Nederlander gooit bijna 490 kilo afval per jaar weg. Dit getal ligt iets boven het Europese gemiddelde. Gelukkig gaat niet al dit afval op de grote hoop, maar wordt 55% hiervan gescheiden ingeleverd. Hiermee doen we het weer beter dan het gemiddelde in Europa! 

In onderstaande afbeelding is te zien welk percentage van grondstoffen van elke categorie gerecycled worden. Van kunststoffen is dit bijna de helft; 45% van alle gebruikte plasticverpakkingen wordt dus hergebruikt!

percentage recycling per soort afval

Wat gebeurt er met plastic afval?

De eerste stap in het recycleproces is cruciaal: scheiden van afval. Plastic afval dat in de grote grijze zak terecht komt, zal verloren gaan en na haar eerste leven al nutteloos zijn. Maar wat gebeurt er dan met het plastic afval dat wel netjes gescheiden wordt ingeleverd?

Plasticafval, ofwel kunststofafval, wordt gebruikt om een heel scala aan nieuwe producten van te maken. Dit zijn bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, plastic tasjes, emmers, kratten of bermpaaltjes. Maar ook kantoorartikelen zoals pennen en rekenmachines kunnen het resultaat zijn van plasticverwerking.

Het kan zelfs nog mooier! Wist je dat alle sportkleding van Pure Sportswear voor 100% is gemaakt van gerecycled plastic? Voor 1 prachtig sportshirt zijn 6 plastic flessen gerecycled.

>> Bekijk de sportshirts in de webshop

Hoe wordt plastic gerecycled?

Het plastic recycling proces bestaat uit een aantal stappen:

  1. Inzameling: de inzameling begint bij jou; je gescheiden kunststoffen worden opgehaald of je levert ze in op een daarvoor bestemde plek. Vervolgens worden ze naar de verwerkingslocatie gebracht.
  2. Sortering: op locatie wordt eerst al het plastic gesorteerd op soort. Ook wordt eventuele vervuiling verwijderd.
  3. Persen: de gescheiden kunststofstromen worden vervolgens in balen geperst; dit is om ruimte te besparen, de balen kunnen makkelijk worden opgestapeld.
  4. Verwerking: deze balen worden aangeboden aan recyclers voor verdere verwerking. Als eerste wordt het plastic daar tot snippers vermalen in stukjes van ongeveer 10mm; dit noemen we ‘maalgoed’. Dit maalgoed wordt daarna gewassen en gedroogd. Daarna wordt het samengesmolten tot nieuwe grondstof, hiervan worden korrels gemaakt: ‘granulaat’.
  5. Nieuwe producten: van het verkregen granulaat worden nieuwe duurzame plastic producten gemaakt.

Op deze pagina leggen we uit hoe we onze sportshirts maken van gerecycled plastic.

plastic afval klaar voor recycling

Plastic recycling codes: soorten plastic herkennen

Niet al het plastic kan gerecycled worden, maar er zijn zoveel verschillende soorten dat het voor de consument niet altijd makkelijk te herkennen is. In 1988 heeft de Society of the Plastics Industry (SPI) een coderingssysteem bedacht dat recyclers hierbij helpt. 

Op bijna elk product van plastic staat het algemene symbool voor recycling, de bekende driehoek van pijlen, en in die driehoek staat een cijfer dat aangeeft om welke soort kunststof het gaat. Dit cijfer zegt vervolgens iets over hoe recyclebaar het plastic is, maar ook over de veiligheid voor consumenten om het plastic te gebruiken.

Onderstaande tabel laat de codes met omschrijvingen zien:

Symbool

Symbool & toelichting

plastic recycling codes - 1 pete

Onder andere PET-flessen voor frisdranken. Het grootste gedeelte van het gerecyclede plastic is PET. Ook onze sportshirts.

plastic recycling codes - 2 hdpe
Onder andere plastic containers en veel hard plastic wordt van HDPE gemaakt. Wordt gezien als veilig in gebruik en is gemakkelijk te recyclen.
plastic recycling codes - 3v
Onder andere rioleringspijpen, kunststof kozijnen en wegwerp tafelkleden. Wordt aangeduid als te vermijden. Bij de productie komt het giftige dioxine vrij en weekmakers worden in deze soort veel toegevoegd.
plastic recycling codes - 4 ldpe
Onder andere zachte, dunne plastic producten zoals huishoudfolie, plastic hoezen van de stomerij en draagtasjes. Wordt gezien als veilig.
plastic recycling codes - 5 pp
Onder andere plastic meubelen, jerrycans, auto-onderdelen, sluitingen van flessen. Wordt gezien als veilig.
plastic recycling codes - 6 ps

Onder andere wegwerpbekertjes, hamburgerverpakkingen, schaaltjes voor vleeswaren en bufferverpakking voor apparaten. In de volksmond wordt dit ook wel piepschuim genoemd.
Erg handig, maar helaas komt dit soort plastic regelmatig terecht in het milieu en is moeilijk op te ruimen omdat het snel uiteenvalt in kleinere stukjes.

plastic recycling codes - 7 overig
Onder andere PC (polycarbonaat), PU (polyurethaan), acryl, polyamide, bioplastics en vele combinaties van plastic die niet passen bij één van de andere types.

Welk plastic is te recyclen?

Alle van deze bovenstaande soorten zijn dus recyclebaar plastic, behalve code 7; dit is een restcategorie en deze kunststoffen wordt vaak verbrand.

Niet alle soorten kunnen echter evengoed worden gerecycled; voor code 2 is dit het makkelijkst. PVC (code 3) en polystyreen (code 6) zijn het moeilijkst om te hergebruiken.

Voor de consument blijkt het vaak toch moeilijk wat wel en wat niet te recyclen is, en wat niet bij het plastic afval mag. Dit zijn bijvoorbeeld verpakkingen van chemisch afval, chipsverpakkingen en soepzakken. Op Doe Meer Met Afval is de volledige lijst te zien.

Nadelen van recyclen

Hoewel recyclen vaak hele positieve associaties opwekt, is het niet vanzelfsprekend iets goeds. Er zijn een aantal punten om rekening mee te houden.

Plastic vergaat nooit. Zoals je waarschijnlijk wel weet wordt plastic niet afgebroken, zelfs niet na honderden jaren. Door plastic te recyclen wordt er misschien wel iets minder nieuw kunststof bij gemaakt, maar het zorgt er ook voor dat er nog steeds veel wegwerpplastic wordt gebruikt. Want het kan toch gerecycled worden? Op deze manier blijft de hoeveelheid plastic op deze aarde alleen maar stijgen. Recycling is dus niet “de makkelijke weg”, maar slechts een middel wat kan bijdragen aan een beter milieu. We moeten nog steeds bewust blijven omgaan met plastic. 

>>> Verder lezen: ons plastic gebruik en het probleem.

Recycling is niet milieuvriendelijk, het is milieubewust. Voor recycling heb je nog steeds vrachtwagens, ovens en dergelijke nodig die gebruikt worden in het proces. Deze verbruiken energie, produceren afval en stoten CO2 uit. Natuurlijk is plastic recyclen nog steeds veel beter voor het milieu dan nieuwe produceren. Hierover gaat ons volgende artikel.

De toekomst

Ondanks al deze nadelen slaat de balans nog steeds uit naar de goede kant; het recyclen zorgt voor  een lagere CO2-uitstoot en minder afval. Dit afval uit zich in verschillende problemen zoals de plastic soep.

De enige manier om het milieu nog minder te belasten dan door je afval te scheiden, is door het te verminderen. Kopen we minder plastic op een dag, hoeft dit ook niet gerecycled of weggegooid of op weke andere manier dan ook verwerkt te worden. Vooral wegwerpplastic en kunststof van lage kwaliteit is funest.

Door dit met z’n allen te blijven gebruiken blijft de hoeveelheid plastic op de wereld maar stijgen met alle gevolgen van dien. Dus hoewel we op de lange termijn toe zullen moeten werken naar het verminderen van plastic afval, is scheiden en recyclen momenteel het beste alternatief!

Meer van dit soort artikelen?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor de (maandelijkse) Pure Sportswear nieuwsbrief. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!