Kinderarbeid in de kledingindustrie

kind in sweatshop kledingindustrie

Shop je wel eens bij bijvoorbeeld de H&M, C&A of Primark? En vraag je je dan wel eens af waardoor die kleding zo goedkoop kan zijn? De oorzaak is vaak het inzetten van kinderhandjes bij het fabriceren van die kleding. In dit artikel zetten we alles over kinderarbeid op een rijtje.

Waarom is er kinderarbeid?

De definitie van ‘kinderarbeid’ is ‘alle vormen van werk die het recht op formeel regulier dagonderwijs in de weg staan en/of die schadelijk zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind tot 15 jaar’. 

Kinderarbeid is verboden volgens internationale conventies en verdragen, maar toch komt het nog veel voor. Wereldwijd werken er 168 miljoen kinderen als kindarbeider. In sommige delen van de wereld werkt zelfs één op de vijf kinderen. De meeste kindarbeiders worden ingezet in de landbouw, maar ook een groot deel werkt in de kledingindustrie.

Kinderarbeid kan alleen maar bestaan omdat het in onze westerse wereld geaccepteerd wordt en er zelfs om gevraagd wordt. Grote kledingmerken concurreren met elkaar op basis van hun lage prijzen, een kenmerk van fast fashion. Dat deze lage prijzen voortkomen uit het uitbuiten van kinderen lijkt ze niet te interesseren. Gelukkig worden er steeds meer misstanden aan het licht gebracht, en beloven steeds meer grote merken verbetering. Dit is dan weer een kernmerk van slow fashion.

Er ligt dus een grote verantwoordelijkheid bij de consument. ‘Made of India’ of ‘Made in Bangladesh’ in het labeltje zegt vaak al genoeg. Maar het is aan die consument wat hij met deze informatie doet. 

>> Lees verder: ons artikel over eerlijke kleding

waarom is er kinderarbeid

Hoe is kinderarbeid ontstaan?

Oorzaken van kinderarbeid zijn bijvoorbeeld dat volwassenen in die landen te weinig verdienen en kinderen aan het werk worden gezet om het inkomen aan te vullen, of omdat er geen geld is om de kinderen naar school te sturen waardoor ze maar thuis aan het werk gaan. 

Op veel plekken in de wereld wordt het ook nog als normaal gezien om kinderen te laten werken. Het nut van onderwijs wordt daar vaak nog niet ingezien, omdat ouders en grootouders ook nooit naar school zijn gegaan. 

Daarnaast sluit het onderwijssysteem arme en kwetsbare kinderen daar uit. Ook de kwetsbare positie van meisjes in die landen speelt een rol.

Waar komt kinderarbeid voor?

In welke landen?

Onderstaande afbeelding laat zien in welke landen in 2014 de meeste kinderarbeid voorkwam. Hoe roder, hoe meer kinderarbeid; de top 10 staat op de kaart aangegeven. Deze cijfers gaan over kinderarbeid in het algemeen. Kijken we specifiek naar de kledingindustrie, dan gaan (volgens een andere bron) India en Bangladesh met afstand aan kop

in welke landen komt kinderarbeid voor overzicht

Fabrieken, sweatshops

Zoomen we verder in, dan zien we de vreselijke omstandigheden waarin deze kinderen moeten werken. Kinderen werken de laatste jaren meer thuis en in kleine ateliers, maar kinderarbeid in de grote fabrieken komt nog steeds voor. Deze fabrieken zijn vaak onveilig en kinderen werken onder hele slechte, gevaarlijke en vaak onhygiënische arbeidsomstandigheden. 

In deze zogenaamde sweatshops verdienen ze maar een paar cent per dag. De gevaarlijke omstandigheden zorgen regelmatig voor ongelukken met een dodelijke afloop. Zo zijn er in de afgelopen jaren een aantal kledingfabrieken ingestort, waarbij duizenden mensen omkwamen.

De gevolgen

Kinderarbeid heeft grote gevolgen voor zowel het kind als de economie. Kinderen die werken worden belemmerd in hun geestelijke ontwikkeling, omdat zij niet kunnen spelen en leren, en in hun lichamelijke ontwikkeling, vanwege het vaak zware en eentonige werk.

In het grotere plaatje leidt kinderarbeid tot lagere lonen en hogere werkloosheid onder volwassenen. Dit omdat kinderen makkelijker uit te buiten en goedkoper zijn. Ook komen kinderen die werken en niet naar school gaan later in laagbetaalde banen terecht; zo blijft de armoede bestaan.

Organisaties tegen kinderarbeid

Er zijn gelukkig organisaties die helpen kinderarbeid aan te pakken. 

Unicef bijvoorbeeld geeft voorlichtingen aan ouders in landen waar kinderarbeid voorkomt, zet scholen op en geeft gezinnen kinderbijslag onder de voorwaarde dat de kinderen naar school gestuurd worden. 

Terre des Hommes doet vergelijkbare dingen en zetten zich ook in tegen andere vormen van kinderuitbuiting. Daarnaast bestaat er een Fairtrade keurmerk voor kleding die voldoet aan bepaalde eisen. Ook de Schone Kleren Campagne zorgt voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. 

Maar naast al deze organisaties kun je zelf natuurlijk ook je steentje bijdragen; door een paar euro meer uit te geven, weet je zeker dat je kleding niet door kinderhandjes is gemaakt.

organisaties tegen kinderarbeid - unicef
organisaties tegen kinderarbeid - terre des hommes

Meer van dit soort artikelen?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor de (maandelijkse) Pure Sportswear nieuwsbrief. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!