It’s a plastic world

Van ’s ochtends je tanden poetsen tot aan de avondmaaltijd uit de supermarkt; in ons moderne leven speelt plastic een enorm grote rol waar bijna niet aan te ontkomen valt. Bewustwording van de nadelige gevolgen van plastic-gebruik wordt steeds belangrijker. Gelukkig zijn hierin al grote stappen gemaakt en borduren we daar in dit artikel op voort.

Wat is plastic eigenlijk?

Kunststof, polyester, PVC… allemaal namen voor plastic die je waarschijnlijk wel eens voorbij hebt horen komen. Maar wat zijn nou de verschillen? Eigenlijk is het heel simpel: ‘plastic’ is een verzamelnaam voor ‘kunststoffen’, dus materialen die door niet-natuurlijke scheikundige processen ontstaan. In dit geval begint het proces met het scheiden van aardolie. Vervolgens worden de lange moleculen die hierbij ontstaan ‘gekraakt’ (in stukjes gebroken), en van die kleine stukjes worden nieuwe lange ketens van moleculen gevormd. Deze lange ketens (‘polymeren’) zijn de bouwstenen van ons plastic en kunnen nu verder verwerkt worden.

Toename plastic productie

De productie van plastic stijgt al jaren gigantisch. Dit is goed te zien in onderstaande grafiek. Deze toont de wereldwijde productie van plastic per miljoen ton. Trekken we deze lijn door, dan zitten we over tien jaar dus op maar liefst 800 miljoen ton aan plastic-productie per jaar.

toename plastic productie en gebruik per jaar

Toename plastic productie, in miljoen ton (bron: bio.org)

Waar wordt al dat plastic voor gebruikt?

De lijst van producten waar plastic voor wordt gebruikt is eindeloos. Onderstaande afbeelding laat zien welke soorten plastic er zijn en in welke producten ze voorkomen.

toepassingen plastic producten

Toepassingen voor plastic (bron: planetzee.be)

Single use plastics

Een categorie plastic die hier nog extra uitspringt zijn de ‘single-use plastics’; dit plastic wordt maar één keer gebruikt en daarna weggegooid. Dit vormt maar liefst 40% van de wereldwijde productie. Denk hierbij aan plastic flesjes, rietjes, wattenstaafjes, deksels op koffiebekers… En wat te denken van plastic tasjes? 

Naar onderzoek worden deze maar 12 minuten gebruikt voor we het weggooien. Hiertegenover staan de honderden jaren die het kost om dit product af te breken. Het verbod op gratis plastic tasjes in 2016 zet hierbij dus al een grote stap in de goede richting.

De gevolgen van de plastic vervuiling

De nadelige gevolgen van plastic werken eigenlijk twee kanten op: het begint al bij het productieproces, waarbij talloze schadelijke stoffen vrijkomen. De tweede manier is door het weggooien van een plastic artikel. Een groot deel van het plastic afval wordt gedumpt op stort- en vuilplaatsen, en kan daardoor niet gerecycled worden. Hierdoor gaat een grote hoeveel niet-hernieuwbare energie verloren. 

Maar het grootste probleem is nog het afval dat níét op stortplaatsen eindigt: dit komt zomaar in de natuur terecht, en blijft daar jarenlang liggen omdat het niet vernietigd kan worden.

Gevolgen voor de natuur: de plastic soup

Met een aarde die voor 72% bedekt is met water komt er natuurlijk een hoop van dat afval in zeeën en oceanen terecht. In 1997 al is de term ‘plastic soup’ bedacht door een kapitein die grote stukken plastic in de Grote Oceaan zag drijven. De plastic soep is inmiddels een wereldwijd begrip en een steeds groter wordend probleem. Per oceaan of zee verschilt de omvang ervan, maar de totale grootte wordt geschat op 15 miljoen vierkante kilometer, ofwel 5.25 miljard drijvende stukken plastic.

Gevolgen plastic soep voor dieren

De gevolgen van deze vervuiling zijn groot, zowel voor milieu, dier als mens. Het plastic vergaat niet, maar blijft jarenlang het milieu vervuilen.

Veel dieren kunnen plastic niet onderscheiden van hun voedsel, en eten het op met vaak hun dood tot gevolg. Soms gebeurt dit door de giftige werking in hun lichaam, maar ook simpelweg omdat hun maag vol zit met plastic en ze geen voeding meer binnen kunnen krijgen. Ook kunnen ze verstrikt raken in stukken plastic. Hierdoor zorgt de vervuiling voor het uitsterven van verschillende diersoorten.

plastic soep gevolgen voor dieren

Mogelijke oplossingen voor het plastic probleem

Dat het probleem zwaar uit de hand is gelopen mogen duidelijk zijn. Is er nog kans op verbetering?

Wetgeving

Gelukkig zijn er oplossingen onderweg om de groei van de plastic soup tegen te gaan, zoals het eerder genoemde verbod op gratis tasjes. Ook ligt er vanuit de Europese Commissie een voorstel om wegwerpplastic verboden te maken. Daarnaast zijn er wetten voor ondernemers die hen verplichten zo duurzaam mogelijk met plastic afval om te gaan.

Biologisch afbreekbaar plastic

Een andere oplossing komt in de vorm van biologisch afbreekbaar plastic, maar ook hier zijn weer tegenstanders van; dat blijkt niet goed te kunnen composteren in verhouding tot andere afbreekbare producten.

Jouw impact

Hoewel dit soort maatregelen een stap in de goede richting zijn, zal de grootste mogelijkheid tot verbetering bij de consument blijven liggen. Door bijvoorbeeld geen single-use plastics meer te kopen, kan je je eigen aandeel aan het plasticprobleem al verkleinen.

Recycling

Natuurlijk kun je niet al het plastic verbieden of ontwijken. Wat wel kan is het op een goede manier  weggooien en dat plastic recyclen! Zo kan het op de best mogelijke manier verwerkt worden en wie weet zelfs eindigen in een nieuw product. Zo gebruiken wij bij Pure Sportswear plastic flessen om een nieuw sportshirt te maken. Zes plastic flessen zijn hiervoor uit de natuur gehaald. Je kunt dus met jouw sportshirt bijdragen aan het milieu! 

Benieuwd hoe? Lees verder over hoe we onze duurzame sportkleding maken.

Meer van dit soort artikelen?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor de (maandelijkse) Pure Sportswear nieuwsbrief. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!

plastic probleem icon popup

Je leest over het plastic probleem

Meer van dit soort artikelen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!