fast fashion for slow fashion

De vroege 21ste eeuw is economisch goed geweest voor de kleding industrie. Dankzij dalende kosten, gestroomlijnde operaties en een stijgende vraag van de consument, is de productie van kleding verdubbeld. Tussen 2000 en 2014 is het aantal kledingstukken dat wij gemiddeld per persoon kopen gestegen met wel 60%.

Waar we voorheen jaren deden met een kledingstuk wordt nieuwe kleding nu vernietigd omdat er nieuwe modellen moeten worden verkocht (bron NOS). Kledingproductie is al enorm belastend voor ons milieu, of je nu kijkt naar sportkleding of spijkerbroeken, maar door deze ontwikkeling wordt de belasting alleen maar meer en is deze ook nog eens totaal zinloos.

Eerste bewustwording

Afgelopen jaren zijn er verschillende artikelen, documentaires en rapporten verschenen waarmee de impact van fast fashion in kaart werd gebracht. In deze publicaties komt een beeld naar voren van productieprocessen waarvoor veel water en chemicaliën verbruikt worden en waarbij gedurende het productieproces veel broeikasgassen worden uitgestoten. In de documentaire ‘The true cost’ van Andrew Morgan zien we niet alleen wat voor effect dit heeft op onze wereld, maar ook wat het doet met de mensen die werken onder erbarmelijke omstandigheden.

Werknemers van deze kledingfabrieken worden blootgesteld aan onveilige, zelfs dodelijke, arbeidsomstandigheden. Daarnaast worden ze zwaar onderbetaald om de productieprijs van kleding zo laag mogelijk te houden. Voornamelijk in de katoen- en leerindustrie blijkt dit een groot probleem te zijn.

Slow fashion

Gelukkig is er een nieuwe trend aan het ontstaan. We zien steeds meer dat slow fashion terrein wint van fast fashion. Slow fashion staat voor eerlijke kleding, geproduceerd van duurzame materialen onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Kleding heeft daarbij een meer tijdloos design waardoor het langer mee kan. Bedrijven kunnen dit onder andere doen doordat de consument hier steeds vaker voor kiest.

Een hoop mensen zijn zich nog niet bewust van de weg die een kledingstuk heeft doorlopen om voor een paar euro in de winkel te hangen. We zijn er van overtuigd dat niemand bewust met een kledingstuk aan loopt wat kinderarbeid, sweatshop en milieuverontreiniging schreeuwt. Pure Sportswear wil samen met jou de wereld van fast fashion verder indammen. We willen mensen bewuster maken de impact van kleding op de wereld, de mensen op de wereld en onze gezondheid. Daarnaast laten we zien dat het ook anders kan door een alternatief aan te bieden wat aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet, maar dan helemaal eerlijk voor iedereen.

En het is zeker mogelijk! Daarover verder lezen? Check ons artikel over eerlijke en duurzame kleding.

Meer van dit soort artikelen?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor de (maandelijkse) Pure Sportswear nieuwsbrief. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!

Je leest over Fast Fashion

Wat goed! Verandering is hard nodig. Wil je onze gratis 4-delige informatie serie ontvangen over eerlijke mode en duurzame kleding?