✓ Volledig duurzame en eerlijke sportkleding

✓ Altijd gratis verzending

Gemiddelde beoordeling: ★★★★★

Ecologische en biologische sportkleding

ecologische biologische sportkleding

Eco sportkleding, ooit over nagedacht? Wellicht jij wel omdat je dit artikel aan het lezen bent, maar helaas zijn er niet veel mensen mee bezig. En dat is eigenlijk vreemd. Sporters zijn juist zo goed bezig. Ze werken aan zichzelf om gezond te worden en te blijven. Daarbij zijn de meeste sporters erg begaan met de natuur. Er zijn meer sportevenementen buiten dan binnen!

In alle eerlijkheid: als je écht ecologisch bezig wilt zijn, dan moet je geen sportkleding produceren. Maar als je dat dan toch doet, doe het dan zo goed mogelijk. Daarom zijn alle sportshirts van Pure Sportswear volledig ecologisch en biologisch. 

In dit artikel leggen we graag uit wat ecologische sportkleding is en waarom het, volgens ons, zo belangrijk is. Liever meteen de shirts bekijken? Klik dan hier.

Ecologisch en biologisch

Laten we bij het begin beginnen. Wat betekenen deze twee begrippen? Er zijn vele invullingen te vinden, maar ze komen samengevat op het volgende neer:

Biologische producten: bij het productieproces wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met mens en dier.

Ecologische producten: er wordt gewerkt aan een zo goed mogelijke balans tussen mens en natuur.

De termen lijken dus op elkaar en worden dan ook door elkaar gebruikt.  Dat is in de meeste gevallen prima. Ze zijn vergelijkbaar. Maar technisch gezien gaat ecologisch dus nog een klein stapje verder dan biologisch. 

Het materiaal

Pure Sportswear maakt eco sportshirts. Het begint bij de keuze voor het materiaal. Er zijn meerdere opties die allen kunnen bijdragen aan de natuur. Bij Pure Sportswear hebben we gekozen voor gerecycled polyester. 

Dit materiaal past binnen de definitie van “ecologische sportkleding”. Het plastic dat wordt gebruikt voor de shirts wordt namelijk uit de natuur gehaald. Anders was het daar voor eeuwig blijven liggen, het inmiddels wel bekende plastic probleem. Daarbij wordt het zeer energiezuinig verwerkt.

>> Verder lezen over hoe plastic wordt gerecycled tot sportshirts: materiaal voor duurzame sportkleding

De bewerking

Iedere stof, dus niet alleen voor sportkleding, wordt behandeld met chemicaliën. Dit is nodig voor de meest uiteenlopende toepassingen: het soepel maken van de stof, kreukvrij houden of waterdicht maken.

Chemicaliën gebruiken is op zichzelf geen probleem. Het wordt pas een probleem als die chemicaliën giftig zijn en in het water terecht komen. Deze kunnen in het water komen door fabrieken, vaak in lagelonenlanden, die dit dumpen. Daarbij gebeurt het ook, in mindere mate, door het wassen van het kledingstuk in de wasmachine.

Dit is een verstrekkend probleem. Ten eerste is dit een enorme aantasting voor het leven in het water, zowel planten als dieren. Ten tweede krijg je deze deze chemicaliën uiteindelijk ook zelf binnen door bijvoorbeeld de vis en schaaldieren die je eet.

bluesign kleding keurmerk

Om dit probleem te verhelpen werken wij uitsluitend met Bluesign goedgekeurde bedrijven. Dit keurmerk, gevestigd in Zwitserland, werkt samen met textielbedrijven om chemicaliën en processen veilig te maken voor mensen, milieu en consument. Zo krijgt een bedrijf enkel het keurmerk als ze werken met goedgekeurde chemicaliën.

De verf

Natuurlijk moet een sportshirt ook nog een leuke kleur krijgen! Helaas kan er bij de verf ook erg veel misgaan. Hetzelfde geldt voor de verf als voor de chemicaliën: er is ontzettend veel giftige verf in de omloop die in het water terecht komt.

Het grootste probleem is dat er in verf vaak hormoon ontregelende stoffen zitten. Als deze in het water terecht komen tast dit het leven in het water aan. Doordat de hormoonhuishouding van vissen, schaaldieren en kikkers wordt aangetast komen soorten in gevaar.

De verf voor de sportkleding van Pure Sportswear is gegarandeerd vrij van dit soort giftige stoffen!

Transport

Slechts een heel klein gedeelte van de kleding die we kunnen kopen wordt ook daadwerkelijk gemaakt in Nederland. Vroeger hadden we een uitgebreide kledingindustrie, maar tegenwoordig is dit voor het grootste gedeelte verplaatst naar Zuid Europese landen en Azië. 

Omdat wij fel tegen kinderarbeid zijn produceren wij enkel in Amerika. De simpele reden is dat we van fabrieken in Azië niet kunnen garanderen dat deze eerlijke arbeid toepassen. In Amerika is de kennis om hoge kwaliteit sportkleding te maken én wordt streng gecontroleerd op arbeidsomstandigheden.

Dat betekent natuurlijk wel dat onze kleding moet worden getransporteerd. Om dat zo ecologisch mogelijk te doen werken we uitsluitend met milieubewuste partijen. We zeggen “milieubewust” omdat “milieuvriendelijk” transporteren niet bestaat. Daarbij laten we de details van het shirt, zoals het label, wel in Nederland doen.

Koop je bij ons een sportshirt, dan verzenden we die uitsluitend met biologische materialen. Zo is het karton en de plastic verzend zak gerecycled én biologisch afbreekbaar.

Het resultaat

Ben je benieuwd geworden naar onze eco sportshirts? We hebben de damesuitvoering in het roze en in het zwart. Het herenshirt hebben we ook in het zwart en daarbij in een diep donkergroene kleur. Kies jouw favoriet voor meer informatie:

Meer van dit soort artikelen?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor de (maandelijkse) Pure Sportswear nieuwsbrief. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!