Duurzame kleding keurmerken

duurzame kleding keurmerken overzicht

Bij keurmerken denk je misschien gelijk aan producten in de supermarkt: duurzaam gevangen vis, fair trade bananen of Beter Leven eieren. Maar wist je dat er voor de kledingindustrie ook een groot aantal keurmerken bestaan?

Wat is een kleding keurmerk?

Net zoals voor voeding zijn er dus kleding keurmerken. Een organisatie die dit keurmerk beheert stelt bepaalde eisen op. Denk bijvoorbeeld aan het niet gebruiken van bepaalde chemicalien in de stof.

Zodra een kledingmerk aan deze eisen voldoet kunnen zij het keurmerk aanvragen. Als de organisatie die het keurmerk uitgeeft vaststelt dat inderdaad aan deze eisen wordt voldaan, mag het kledingmerk het keurmerk voeren.

Voordelen en nadelen van keurmerken

Ik als consument kan nooit controleren of mijn favoriete kledingmerk geen chemicaliën gebruikt in het productieproces. Dan is het natuurlijk een groot voordeel dat ik aan de hand van een keurmerk kan nagaan of zoiets gebeurt. Als ik het bijvoorbeeld belangrijk vindt dat er geen kinderarbeid heeft plaatsgevonden voor mijn kleding, kan ik een keurmerk zoeken dat dit garandeert en dan deze kledingmerken kopen.

Het nadeel

Dat is tevens gelijk een groot nadeel. Een keurmerk beoordeeld vaak maar een klein stukje van de kledingproductie. Ze richten zich dus bijvoorbeeld op het gebruik van chemicaliën bij de productie, maar niet op de arbeidsvoorwaarden. Vaak zie je dat een kledingmerk trots een keurmerk voert, maar dat er eigenlijk slechts een heel klein gedeelte van de kleding duurzaam is. Het is dus belangrijk om zelf kritisch te blijven en er niet blind vanuit te gaan dat het goed zit. Voor echt eerlijke kleding is dan ook meer nodig dan “slechts” een keurmerk.

De controle

Veel keurmerken hebben hun zaken goed op orde. Het zijn organisaties die daadwerkelijk nastreven de kledingindustrie schoner en eerlijker te maken. Maar let wel, iedereen kan een keurmerk beginnen. Belangrijk is dan ook na te gaan welke organisatie er achter zit en hoe ze controleren of de eisen worden nagestreefd.

Welke kledingkeurmerken zijn er?

Kledingkeurmerken beoordelen dus bepaalde elementen wel, andere niet. Hieronder vind je er een aantal. Deze lijst is zeker niet uitputtend en wordt constant aangevuld. Voor meer informatie over het betreffende keurmerk kun je altijd verder kijken op hun website, maar lees er vooral ook over op andere websites. Wees kritisch!

duurzaam kleding keurmerk bci

Better Cotton Initiative

Doelstelling is het verduurzamen van de katoenteelt. Het BCI is in onze ogen een van de serieuzere keurmerken. Het is een samenwerking tussen grote partijen: ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, het WNF, maar ook commerciële bedrijven zoals Adidas en Ikea.

Belangrijke pijlers zijn milieu en mens. Het interessante van dit keurmerk is dat ze zelf geen harde eisen stellen, maar dat ze de textielboeren zelf laten aangeven hoe ze zich kunnen verbeteren. Het BCI moet dit natuurlijk wel goedkeuren en controleren. Al hoewel bodemverontreiniging moet worden vermeden, zijn bestrijdingsmiddelen hier niet verboden.

Controle

De controle wordt gedaan vanuit de organisatie ISEAL. In deze organisatie zitten meerdere internationale keurmerken die elkaar controleren en adviseren. De kritische lezer denkt nu: zelfregulering. Dat klopt technisch gezien, maar binnen ISEAL zitten enkel gerenommeerde partijen en selectie is zeer streng.

bluesign kleding keurmerk

Alle kleding van Pure Sportswear heeft dit keurmerk.

Blue Sign

Het Blue Sign label richt zich op milieu en sociale zaken. Hun doelstelling is dan ook om milieu-impact en sociale schade in de milieusector te verkleinen.

Milieu

Belangrijk is dat bij de productie van kleding geen schadelijke of kankerverwekkende stoffen mogen worden gebruikt. Dit is natuurlijk beter voor het milieu gezien er bij het wassen van kleding altijd materiaal in het water terecht komt. Voor onze eco sportkleding werken wij enkel met bedrijven die die keurmerk hebben!

Bedrijven die het Bluesign keurmerk willen hebben de verplichting om een duurzaamheidsplan op te stellen. Zij moeten aantonen zorgzaam met water, energie en afval om te gaan. Ook belangrijk is de uitstoot van fabrieken. Er zijn dwingende criteria wat betreft luchtvervuiling.

Sociaal

De sociale criteria zijn gebaseerd op de ILO-Conventies. Er geldt een verbod op dwangarbeid of gebonden arbeid, vakbondsvrijheid en recht op collectief overleg, veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden, verbod op kinderarbeid, discriminatie, fysieke mishandeling of andere vormen van intimidatie.

Controle

De controle voor dit keurmerk vindt plaats via de onafhankelijke controle organisatie SGS.

fair wear foundation logo

Fair Wear Foundation

Dit keurmerk is opgericht in 1999 en is gevestigd in Nederland. De organisatie richt zich op verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken die produceren voor de Europese markt. Dit doet ze door actief de samenwerking aan te gaan met textielfabrieken en deze te helpen om de juiste maatregelen door te voeren.

De eisen die worden gesteld zijn terug te vinden in de gedragscode. Deze is gebaseerd op de International Labour Organisation (ILO). Zo gaat er aandacht naar een eerlijk loon, vrije keuze van arbeid, verbod op discriminatie, het recht van vakbondsvrijheid en een veilige werkomgeving.

Controle

De organisatie voert zelf de controles uit via lokale experts.

oekotex standard 100 duurzaam kleding keurmerk

De kledinglabels van Pure Sportswear hebben dit keurmerk.

Oeko-Tex 100

Een al wat ouder label, opgericht in 1992. Het is een internationaal keurmerk voor textiel. Niet alleen kleding, maar bijvoorbeeld ook tapijten en beddengoed.

Producten met dit label hebben de garantie geen schadelijke stoffen te bevatten. Dit geldt zowel voor natuurlijke vezels, zoals katoen, als voor synthetische, zoals polyester.

Schadelijke stoffen kunnen bijvoorbeeld zijn: pesticiden, lood of cadmium. Zit dit normaal gesproken wel in textiel? Jazeker. En dat draag je op je lichaam en komt in het milieu terecht..

>> Verder lezen over chemicaliën in kleding

Controle

De controle wordt uitgevoerd door de beherende organisatie: de International Oeko-Tex Association. Dit is een samenwerkingsorganisatie tussen 16 onderzoeksinstituten voor textiel, waaronder Centexbel, het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid.

bcorp logo

Alle stoffen van Pure Sportswear hebben dit keurmerk.

B-Corp

De organisatie achter dit keurmerk beseft zich dat de problemen in de wereld niet kunnen worden opgelost door overheden en non-profit organisaties. Daarom is hun doelstelling om juist bedrijven te helpen om een betere balans te vinden tussen winst, sociale normen en het milieu. Grotendeels zijn dit kledingbedrijven, maar het kan ook om een bakker gaan of een cosmetica bedrijf.

Om het B-Corp keurmerk te mogen voeren moet een bedrijf zich echt inzetten om de wereld een stukje mooier te maken. De organisatie test in hoeverre het bedrijf impact heeft op haar werknemers, de supply chain, het milieu en de klanten. Ook materialen moeten aan de hoogste milieu eisen voldoen.

Controle

De controle wordt door de organisatie zelf gedaan.

keurmerk Certified to Organic Exchange 100 Standard

Organic 100 Content Standard

Een keurmerk voor kleding dat voor 100% uit biologische materialen bestaat. Voornamelijk gaat het om katoen, maar het keurmerk geldt ook voor andere natuurlijke vezels zoals hennep en linnen.

In de Europese wetgeving zijn regels vastgesteld met betrekking tot biologische vezels. Dit zijn de eisen waar het Organic 100 Content Standard keurmerk op controleert. Onder andere betekent dit dat er geen synthetische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt mogen worden. Dit tast namelijk de bodem aan. Er moet tevens een water beheer plan aanwezig zijn.

Let erop dat er ook een Organic Blended Content Standard bestaat. Voor dit keurmerk hoeft een kledingstuk uit slechts 5% uit biologische materialen te bestaan.

Controle

Het keurmerk valt onder de organisatie Textile Exchange waardoor ook de controle wordt gedaan.

Diervriendelijke keurmerken

Pure Sportswear houdt van dieren. Daarom is al onze sportkleding 100% vegan. Hiervoor hebben we van een aantal toonaangevende dierenrechtenorganisaties een keurmerk ontvangen. Lees erover op onze pagina over vegan sportkleding.

Meer van dit soort artikelen?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor de (maandelijkse) Pure Sportswear nieuwsbrief. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!

eerlijke kleding pic popup

Je leest over eerlijke kleding

Wat goed! Verandering is hard nodig. Wil je onze gratis 4-delige informatie serie ontvangen over eerlijke mode en duurzame kleding?