Duurzame en eerlijke sportkleding

zo doen we dat

Pure Sportswear is volledig duurzame en eerlijke sportkleding. Wij garanderen de duurzaamheid van onze sportkleding op gebied van materiaal, mens en milieu. Dat betekent sportkleding van 100% gerecycled polyester, zeer milieuvriendelijke productie en eerlijke arbeid onder veilige omstandigheden. Op deze pagina leggen we graag uit hoe we dat doen. Lees verder of gebruik het menu om naar een onderwerp te springen.

duurzame sportkleding materiaal

Het materiaal

Duurzame sportkleding begint bij het materiaal. Deze is volledig van gerecycled polyester.

Een groot aantal flessen is geschikt voor onze producten omdat ze van dezelfde samenstelling zijn als de polyestervezels in sportkleding. Door de technische jongens onder ons polyethyleentereftalaat genoemd, maar bij de meeste mensen bekend als RPET. Hoe worden deze flessen vervolgens verwerkt tot jouw favoriete shirt?

De flessen worden uit de natuur gehaald. Daarna worden ze grondig gereinigd en vermalen tot stukjes. Dit noemen we flakes. Deze flakes worden op kleur gesorteerd en nogmaals gereinigd. Daarna worden ze verhit en omgesmolten tot korrels. Deze korrels vormen de basis voor allerlei nieuwe producten. Voor kleding worden ze tot draden gesponnen waarmee vervolgens de stof kan worden geweven.

Verf & Garen

De geweven stof wordt vervolgens in de juiste kleuren geverfd. Ook hier is duurzaamheid zeer belangrijk. Alle gebruikte verf en inkt is gecertificeerd op gebied van veiligheid. Dit houdt onder andere in dat er geen giftige en kankerverwekkende stoffen in de materialen en in het proces worden gebruikt. Daarnaast is belangrijk dat er in de inkt geen hormoon-ontregelende stoffen zitten.

Daarna worden de stoffen volgens het kledingpatroon uitgesneden. Deze losse stukken stof, een voorkant, een achterkant en twee keer een mouwtje, worden in elkaar gezet. De garen zijn dus zeer belangrijk omdat deze het shirt bij elkaar houden. Onze garen is niet alleen van de allerhoogste kwaliteit, maar ook volledig van gerecycled materiaal. 

verf en garen voor duurzame en eerlijke sportkleding
het eerlijke label voor puresportswear

Het label

Het label aan de mouw is de finishing touch. Wij zijn trots op ons duurzame sportkleding merk. Nog belangrijker vinden wij dat jij trots kunt zijn op jouw aankoop! Wij willen dat iedereen het shirt met trots kan dragen. Ook al is het labeltje klein, het is zeer een belangrijk detail dus ook hier geen concessies.

De Nederlandse fabrikant gebruikt voor onze labels enkel duurzame materialen, geen giftige componenten en produceert extreem energiezuinig. Daarnaast wordt afval hergebruikt en hebben de labels een Oeko-Tex 100 keurmerk.

Eerlijke arbeid

Natuurlijk bestaan er machines, maar uiteindelijk zijn het de mensenhanden die kleding mogelijk maken. Duurzame sportkleding is pas echt duurzaam als ook de arbeid eerlijk is. Wij vinden het onacceptabel dat mensen worden misbruikt voor hun handen en zetten ons scherp af tegen kinderarbeid, sweatshops en slechte werkomstandigheden in de kledingindustrie.

In plaats daarvan vindt het volledige productieproces, van het recyclen van de fles tot het verven van de stof, plaats in Amerika. Hier wordt gewerkt onder zeer veilige en goede werkomstandigheden en ontvangen werknemers een goed loon voor hun arbeid. Heel normaal toch eigenlijk?

geen kinderarbeid maar eerlijk loon

Het resultaat: echte duurzame sportkleding

We zijn stiekem best wel een beetje trost op het resultaat: prachtige duurzame sportkleding voor dames en voor heren. 

Duurzame sportkleding dames

Het dames sportshirt is verkrijgbaar in twee kleuren. De eerste uitvoering is roze (lila). Het is een prachtige zachte kleur die toch zeer uitsprekend is. Mocht roze nu niet helemaal jouw ding zijn, dan hebben we het shirt ook in een prachtige diepe zwarte kleur.

➔ Bekijk de dames sportshirts

Duurzame sportkleding heren

Voor de heren is gekozen voor de kleur charcoal: een combinatie van diep donkergroen en bruin. Het bijzondere is dat deze kleur er steeds net iets anders uit ziet. De ene keer lijkt deze meer groen, de andere keer weer wat meer bruin. Daarbij hebben we het shirt ook beschikbaar in het zwart.

➔ Bekijk de heren sportshirts

Veelgestelde vragen

De productie van sportkleding heeft een enorme impact op mens en milieu. Helaas houdt het overgrote deel van de sportkledingmerken hier geen enkele rekening mee. Het resultaat is enorme milieuvervuiling en zeer slechte werkomstandigheden. Dat kan en moet anders!

De grootste winst ligt bij het materiaal. Voor sportshirts wordt polyester gebruikt. Dit wordt gemaakt uit ruwe aardolie. Niet erg duurzaam dus. Maar hier komt het mooie: nieuw en hergebruikt polyester zijn exact hetzelfde! Het polyester dat al is gemaakt en gebruikt kan dus perfect nog een keer worden gebruikt. Voor het maken van één shirt zijn 6 polyester flessen uit de natuur gehaald.

Arbeid
Onze sportkleding is geproduceerd in Amerika en Nederland. Hier gelden strenge arbeidswetten op gebied van veiligheid en loon. Veilige arbeid dus. En absoluut geen kinderarbeid!

Chemicaliën
Om sportstof soepel te maken zijn chemicaliën nodig. Helaas gebruiken veel sportmerken giftige chemicaliën. Sporten doe je om gezonder te worden. Dan wil je geen kleding op je lichaam dragen met giftige chemicaliën. Daarom is onze sportkleding gecertificeerd op het vrij zijn van schadelijke chemicaliën! Lees er meer over op onze pagina over eco sportkleding.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom gerecycled polyester beter is dan nieuwe.

  1. Het polyester dat we gebruiken wordt uit de natuur gehaald. Dit voorkomt dat het hier voor eeuwig blijft liggen (plastic vergaat niet). 
  2. Het kost veel minder energie om bestaand polyester te verwerken tot nieuwe producten, dan om dit volledig nieuw te maken (naar schatting 70% minder).

In 1 woord: perfect. De stof is heerlijk soepel, licht en voert vocht af. Daarbij heeft het model een mooie pasvorm. We weten zeker dat jij volledig tevreden zal zijn met ons shirt. Daarom garanderen we: niet goed, geld terug. Lees verder over de shirts in de webwinkel.

We beantwoorden met alle plezier jouw vraag. Neem even contact met ons op via de weg die voor jou het beste is. Je vindt de mogelijkheden op de pagina met contactgegevens. Het kan ook zijn dat jouw vraag al is beantwoord op de FAQ pagina of de klantenservice pagina.