Chemicaliën in kleding

schadelijke chemicalien in kleding

Wat heb je op dit moment aan? Een katoenen shirt of een wollen trui? Waarschijnlijk heb je wel een idee van het werk wat is verzet voor het maken van deze kledingstukken. Katoen moet groeien op een veld, net als ieder ander gewas. Daarna moet er stof worden geweven, welke vervolgens wordt geverfd.

Maar wist je ook dat er tijdens deze processen chemicaliën worden gebruikt? Dit hoeft niet per se een probleem te zijn, maar helaas is dat het vaak wel.

Kledingmerken zijn vaak niet erg open over deze processen. Gelukkig zijn er onafhankelijke onderzoeken naar gedaan. In dit artikel wordt daar dieper op ingegaan.

Nodig voor productie

Katoen is een plant. Net zoals iedere andere plant moet deze groeien. En net zoals iedere andere plant is deze vatbaar voor ziektes en ongedierte. Bij het verbouwen van katoen worden dan ook veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.

katoenteelt bodemverontreiniging

Onderzoek heeft in kaart gebracht dat een kwart van alle pesticiden ter wereld wordt gebruikt in de katoenteelt. En 10% van alle onkruid verdelingsmiddelen. Ter vergelijking: katoen omvat 2,4% slechts van alle landbouw ter wereld! Teruggerekend komt dat neer op zo’n 150 gram chemicaliën voor de productie van 1 t-shirt! 

Al deze chemicaliën verontreinigen de bodem en zorgen voor enorme milieuvervuiling.

Gelukkig is er een alternatief! Bij biologisch katoen is het gebruik van dit soort middelen verboden. Er zijn meerdere keurmerken die controleren op het biologisch telen van katoen. 

Daarbij zijn er andere gewassen die veel minder vatbaar zijn voor ziekten en ongedierte. Bamboe bijvoorbeeld. Deze plant is zeer sterk en heeft bijna nooit ziektes. Een bijkomend voordeel is dat bamboe veel minder water nodig heeft dan katoen.

>> Meer lezen over eerlijke kledingmaterialen

Nodig voor behandelen van de stof

Zodra de stof eenmaal is geweven kan het zijn dat deze nog wordt behandeld. Dit is afhankelijk van de toepassing.

Zacht maken van de stof

Wil je een fijn zacht kledingstuk? Dan worden daar weekmakers voor gebruikt. Deze weekmakers hebben een hormoonverstorende eigenschap. Dat houdt in dat ze de hormonen verstoren van organismen die ze binnenkrijgen.

Voornamelijk in lage lonen landen is geen controle op gebruik van dit middel. Vaak word het na gebruik in rivieren gedumpt. Paul Scheepers, toxicoloog aan de Universiteit van Nijmegen, deed hier onderzoek naar: “Als deze stof in het water terecht komt, kan dat leiden tot onvruchtbaarheid van organismen in het aquatische ecosysteem”.

Maar ook daarna is het probleem nog niet afgedaan. Als wij na aankoop een kledingstuk wassen, geeft dit nog steeds chemicalien af waardoor er meer in het milieu terecht komt.

Waterdicht maken van de stof

Maar niet enkel dieren hebben te leiden onder textielbehandeling. Ook ons eigen drinkwater wordt aangetast.

Voor het waterafstotend maken van textiel wordt perfluoroctaanzuur (PFOA) gebruikt. Deze stof wordt, net zoals de hierboven genoemde weekmakers, vaak na gebruik in het water gedumpt. Ook komt deze met het wassen van kleding in het water terecht. Onderzoek van Greenpeace toonde aan dat het drinkwaterbedrijven niet lukt om al deze stoffen uit het drinkwater te filteren.

waterdichte kleding gebruik weekmakers

Kreukvrij maken van de stof

Kledingmerken willen natuurlijk geen gekreukte kledingstukken in de winkel hebben hangen. Om onder andere katoen en viscose kreukvrij te maken wordt formaldehyde gebruikt. 

Een nadeel van deze stof is dat het overgevoeligheid bij mensen kan veroorzaken. Daarom is er EU wetgeving die een maximale hoeveelheid die aanwezig mag zijn in een kledingstuk heeft vastgesteld (120 ppm). Zit er meer in? Dan vindt je dat op het etiket.

Verven van de stof

textiel verven

Praktisch iedere stof wordt geverfd. Dit kan biologisch, maar helaas wordt dat maar zeer weinig gedaan.

“Om kleding te kleuren, worden er azokleurstoffen gebruikt,” vertelt Scheepers. “Op zichzelf zijn die niet schadelijk, maar als die gesplitst worden in amines, gaat het fout. Veel van deze amines hebben namelijk kankerverwekkende eigenschappen.”

Als de stof dan is geverfd wordt deze vaak nog gefixeerd. Dat houdt in dat kleuren niet gaan uitlopen en vermengen. Hiervoor worden onder andere nonylfenolethoxylaten (NFE) gebruikt.

Net zoals al eerder genoemde stoffen hebben NFE hormoon verstorende eigenschappen en tasten de natuur aan. 

Pure Sportswear vindt dit onacceptabel. Er zijn tal van alternatieven die niet schadelijk zijn! Onze sportkleding is ecologisch en verf is gegarandeerd niet giftig.

Wat nu?

Bovenstaande is geen prettig verhaal, wat realiseren wij ons volledig. Helaas willen veel mensen het niet weten en kijken weg.

Dat jij dit leest betekent veel. Je wilt de waarheid weten! Of beter nog: iets doen! Wat kun je doen? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Koop kledingmerken die niet met deze praktijken bezig zijn, maar echt duurzaam zijn.

Toegegeven, het is even zoeken. Praktisch alle kleding die er te koop is bevat schadelijke chemicaliën. Het zijn vooral de kleinere merken die echt duurzaam zijn. Deze merken vallen onder de term “slow fashion”. 

>> Lees verder: wat is slow fashion?

Dan maar even een stukje schaamteloze zelfpromotie 😉 Op zoek naar sportkleding die volledig duurzaam is? Die vind je bij Pure Sportswear! Al onze kleding is voor 100% vrij van schadelijke chemicaliën. Gegarandeerd. Bekijk de shirts voor dames of voor heren.

Meer van dit soort artikelen?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor de (maandelijkse) Pure Sportswear nieuwsbrief. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!