6 tips voor een duurzame kledingkast

6 tips voor een duurzame kledingkast

Je leest op dit moment een artikel tips voor verduurzaming van jouw kledingkast. Dat betekent dat je, op de een of andere manier, geïnteresseerd bent in het antwoord op deze vraag. Misschien ben je al heel lang met duurzame kleding bezig, misschien ontdek je het net. In ieder geval ben je op zoek naar tips: goed bezig!

1: Koop minder

Koop alleen wat je echt nodig hebt. Vind je dit open deur? Ga maar eens wat je allemaal in je kledingkast hebt hangen. Hoeveel hiervan heb je amper, of misschien zelfs nog nooit, gedragen?

Grote kans dat die overvolle kledingkast mogelijk is vanwege de extreem lage prijzen van nieuwe kleding. Weten hoe dit kan? Lees dan eens het artikel over fast fashion.

2: Ga voor tijdloos

Veel kleding die je nu kunt kopen is snel weer uit de mode. Dit is één van de kenmerken van fast fashion: meerdere keren per seizoen met nieuwe mode komen.

Het tegenovergestelde is slow fashion. De naam zegt het al: langzame mode. Een kledingstuk heeft een design wat tijdloos is. Of in ieder geval langer mee kan dan één seizoen. Beter voor jezelf én het milieu. Wist je dat kledingmerken nieuwe kleding die ze niet verkopen vernietigen (linken)?

3: Let op het materiaal

Een belangrijk onderdeel van duurzame kleding is het materiaal. Het produceren van de stof heeft een enorme impact op mens en milieu. Zo is katoenproductie verantwoordelijk voor een kwart van alle pesticiden wereldwijd!

>> Lees verder: chemicaliën in kleding

Gelukkig zijn er genoeg alternatieve materialen voor eerlijke kleding. Zo maakt Pure Sportswear de sportkleding van 100% gerecycled polyester.

4: Let op keurmerken

Een belangrijke tip is het gebruiken van duurzame kleding keurmerken. Er zijn tal van keurmerken die ieder een eigen onderdeel van een kledingstuk controleren. Zo zijn er keurmerken voor katoen, polyester, arbeid en transport.

Maar let wel. Een keurmerk zegt niet alles. Het is belangrijk om na te gaan wie dit keurmerk controleert. Helaas gaat het daar vaak mis.

5: Tweedehands kleding

Hoe is tweedehands kleding duurzaam? Een goede vraag. Hier zijn mensen het regelmatig met elkaar oneens. Als een kledingstuk niet duurzaam is gemaakt, en het hangt vervolgens in de kringloopwinkel, is het dan duurzaam als je het koopt?

Aan de ene kant heeft het milieuvervuiling veroorzaakt bij het produceren. Aan de andere kant, als je het koopt hoef je geen nieuw kledingstuk te kopen. Wij vinden het een goede zaak, maar begrijpen ook het tegenargument.

6: Wassen en drogen

Als het duurzame kledingstuk dan eenmaal in je bezit is kun je nog steeds duurzaam aan de slag. Het liefste was je een kledingstuk zo koud mogelijk, want dit scheelt energie.

Ook de keuze voor een wasmiddel kan duurzaam. Zo is het bijvoorbeeld beter om vloeibaar wasmiddel te gebruiken. Waspoeder schuurt de kleding een beetje. Zo’n klein beetje dat er microdeeltjes loskomen. Deze dragen bij aan de plastic soep.

Tot slot: begin klein

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Je kunt niet op slag alles veranderen, hoe frustrerend dat misschien ook is.

Pak een tip die voor jou het makkelijkste is toe te passen, maar vooral: die het beste aanvoelt. Probeer bijvoorbeeld eens een keertje tweedehands kledingstuk. Bevalt het? Zo ja, kan je het nog een keer doen. Hetzelfde geld voor keurmerken. Het zijn er ontzettend veel. Bekijk er gewoon eens eentje en bedenk wat je er van vindt en of het bij je past.

Iedere stap in de goede richting is winst!

Meer van dit soort artikelen?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor de (maandelijkse) Pure Sportswear nieuwsbrief. Beter voor jezelf én voor jouw omgeving!

eerlijke kleding pic popup

Je leest over eerlijke kleding

Wat goed! Verandering is hard nodig. Wil je onze gratis 4-delige informatie serie ontvangen over eerlijke mode en duurzame kleding?